Ψυχοενέργεια

ψυχοενέργεια

Η ψυχοενέργεια είναι ένα σύνολο δυνάμεων

Μια πραγματικότητα που περιβάλλει αυτές τις δυνάμεις και τις κάνει να δρουν συγκεντρωτικά μέσα από τη ζωτική ενέργεια που παίζει τον πρώτο ρόλο μετά από επίπονη και δύσκολη πνευματική διαδικασία. Είναι μια έννοια.

Σήμερα, όλο και πιο πολύ χρησιμοποιείται και τελικά έχει άριστα αποτελέσματα για κάθε είδους προσέγγιση. Αισθηματική, Επαγγελματική, Κοινωνική.

Χρησιμοποιώντας ψυχοενέργεια μπορούμε να ελέγξουμε τη στοιχειώδη μαγεία που δαμάζει τη δύναμη της γης, του αέρα, του νερού και της φωτιάς.

Να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε ό,τι αγαπάμε ή να προφυλαχθούμε από εχθρούς, να λύσουμε προβλήματα και να αναβαθμίσουμε την εργασία μας.

Σε πολλούς πολιτισμούς και σε όλες σχεδόν τις θρησκείες ο κόσμος διαιρείται σε ουράνιο και γήινο βασίλειο.
Ο Ουρανός είναι η έδρα των ανωτέρων δυνάμεων και η Γη ο τόπος της ύλης.
Ένα κανάλι θείας ενέργειας που χωρίζει τον Ουρανό από τη Γη , είναι ένα σύνορο μεταξύ του ιερού και του βέβηλου, του θείου και του ανθρωπίνου.

Ας δούμε, πρώτα από όλα την έννοια της “ενέργειας”. Σήμερα τη βλέπουμε όλο και πιο πολύ να χρησιμοποιείται, και τελικά αποτελεί προτεραιότητα για κάθε είδους ψυχολογική προσέγγιση.

Μέχρι τώρα, έχουμε επιμείνει πολύ σε έννοιες όπως η γνώση, η απεικόνιση, οι ιδέες, δηλαδή σε  ότι αφορά τη γνωστική πραγματικότητα, Πιο βαθιά όμως, η ψυχολογική μας ζωή, ή η ζωή μας απλά, ή η υλική μας πραγματικότητα συνταράζονται από δυνάμεις που εξ’ορισμού ο ρόλος τους είναι να γεννήσουν στο άτομο κάτι, σε κάποια δεδομένη στιγμή.
“Δημιουργία απ’ το τίποτα “, γνήσια ανάδυση, εμφάνιση του ατόμου, όλα αυτά ξεφεύγουν απ’ τη λογική που, με τη σειρά της όμως, δε μπορεί να τα αμφισβητήσει.

Θα’λεγα πως σε κάθε στιγμή, ασταμάτητα, κάτι γίνεται, κάτι συμβαίνει, κάτι γεννιέται. Αυτή είναι μια τόσο θεμελιακή πραγματικότητα, που μπορούμε μονό να τη συγκρίνουμε με την αναπνοή, με το άτμαν των Ινδών. Είναι η αναπνοή του Σύμπαντος, το άτμαν του Βράχμα.

Τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτή την πραγματικότητα.

Είναι μια δύναμη ξεκάθαρη, ολοκληρωμένη, γι’ αυτό είναι δύσκολος οποιοσδήποτε ορισμός της. Ξεφεύγει τελείως από κάθε ορθολογική ανάλυση. Είναι μάλλον μια εμπειρία, ένα βίωμα….. είναι όταν κάτι εμφανίζεται μπροστά μας, μας επιβάλλεται, είναι κει, και δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε την ύπαρξη του.

Η ψυχολογική μας ζωή μας κάνει να αναζητούμε ασταμάτητα μια τέτοια ενέργεια.

Επειδή έχει ένα τόσο σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ζωή, θα προσπαθήσω να την προσεγγίσω με όσο περισσότερη ακρίβεια μπορώ.

Η ύπαρξη, οι επιθυμίες και τα άγχη

Γενικά, είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση της ευτυχίας, μιας πραγματικότητας επίσης άπιαστης, δύσκολης να οριστεί αλλά που, παρά όλα αυτά, μας απασχολεί κάθε στιγμή της ζωής μας, ό,τι και αν κάνουμε. 0 Πασκάλ έλεγε πως όλος ο κόσμος αναζητάει την ευτυχία, ακόμα κι αυτός που πρόκειται να κρεμαστεί.

Είτε την ορίσουμε ως μια κατάσταση μόνιμη είτε ως μια κατάσταση εξαιρετική και σπανιότατη, είτε πούμε πως υπάρχει είτε πως δεν υπάρχει , ένα είναι οπωσδήποτε σίγουρο: πως προέρχεται από κάτι, κι έχει κάποια υφή, αλλιώς δε θα μας απασχολούσε τόσο πολύ και δε θα ήταν τίποτα παραπάνω από ένα φάντασμα.

Δεύτερον, από την πολύ τρυφερή μας ηλικία, μας επιτίθενται ο πόνος, τα βάσανα, οι ανησυχίες και τα άγχη κι έτσι έχουμε κάθε στιγμή ανάγκη από καταστάσεις που να μπορούν να αναπληρώσουν, να εξαγοράσουν, να ισορροπήσουν αυτές τις επώδυνες στιγμές.

Έχουμε ανάγκη να γαληνεύουμε και (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) να συμφιλιωνόμαστε συνέχεια με την ίδια τη ζωή. Όπως είπε κι ο Νίτσε στο Ζαρατούστρα, η ζωή είναι μια γυναίκα που αγαπάμε αλλά και που εξίσου μπορούμε να μισήσουμε και να απορρίψουμε. Το πρόβλημα είναι πώς να φτάσουμε να την αγαπήσουμε, πράγμα καθόλου εύκολο. Πρέπει να υπάρχει κάτι ενδιάμεσο, ένας “μεσάζοντας” που θα μας κάνει να την αγαπάμε τελικά.

Τέλος, όλοι έχουμε δίψα για δύναμη και γνώση. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε, χρειαζόμαστε ικανότητες, δεξιότητες, ατελείωτες γνώσεις.

 

Pin It on Pinterest

Share This