Μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται την δέσμευση. Αισθάνονται ότι «παγιδεύονται» και χάνουν την ελευθερία τους.Ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να κυμαίνεται από μια μικρή αβεβαιότητα για τη σχέση εως έναν απόλυτο τρόμο που οδηγεί στην μοναχικότητα.

Ο φόβος της δέσμευσης: Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Η ειρωνεία είναι ότι ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να καλύψει μια απελπισμένη επιθυμία για την οικειότητα και την ασφάλεια που προέρχεται από μια υγιές μακροχρόνια σχέση. Μερικές φορές οι περισσότεροι φοβούνται αυτό που χρειάζονται περισσότερο. Μπορεί να φταίει ότι, κατά βάθος, το άτομο φοβάται την απόρριψη ή αισθάνεται ότι οι συνέπειες ενός μελλοντικού χωρισμού θα είναι καταστροφικές για τον ψυχισμό του και έτσι αποφεύγει να επενδύσει περισσότερο χρόνο σε αυτή τη σχέση. Μπορεί ακόμα να έχει βιώσει έναν χωρισμό σε παιδική ηλικία,π.χ. διαζύγιο γονέων,ή να έρχεται απο μια σχέση που είχε άδοξο τέλος.

Οι συνέπειες του φόβου της δέσμευσης

Υπάρχουν κίνδυνοι πίσω απο τον φόβο της δέσμευσης όπως η μοναχική ζωή ή οι κακές σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο καθώς ο φόβος αυτός,μπορεί να μας ”ακρωτηριάσει” συναισθηματικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τον φόβο της δέσμευσης.

1) Ονομάστε το φόβο σας

Ρωτήστε τον εαυτό σας: τι ακριβώς σας φοβίζει; Εστίαστε στο φόβο και δείτε πού οδηγεί το μυαλό σας. Έχει οδηγήσει σε μια εικόνα της απώλειας της ίδιας της σχέσης σε κάποια μελλοντική στιγμή ή σε έναν τρόπο ζωής τον οποίο δεν είστε σε θέση να ακολουθήσετε; Σκεφτείτε την «Ελευθερία»και την «ανεξαρτησία». Τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα λόγια για εσάς; Καμία σχέση δεν μπορεί να τα καταργήσει. Στην πραγματικότητα, μια υγιής σχέση θα βοηθήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, ως μέρος της ίδιας της σχέσης. Ίσως έχετε συνηθίσει σε σχέσεις που είχαν υπο έλεγχο την ζωή και το χρόνο σας. Αλλά αυτές δεν είναι υγιείς σχέσεις, εφόσον βασίζονται σε έλεγχο από εσάς ή από εσάς. Μια υγιής, τρυφερή και με σεβασμό σχέση θα πρέπει, στην ουσία, να σας εμπνέει να δεσμευτείτε.

2) Γίνετε πιο αποφασιστικοί

Η αναποφασιστικότητα γίνεται μια συνήθεια με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές οσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά, τοσο πιο πολύ μπερδευόμαστε.

3) Ποτέ μη λες πάντα, διότι το τώρα είναι το μόνο που έχουμε

Μήπως η σκέψη του να μείνετε με μόνο ένα άτομο για το υπόλοιπο της ζωής σας, σας τρομάζει;Σίγουρα, οι αποφάσεις το παρόντος επηρεάζουν το μέλλον, αλλά ποτέ δεν πρέπει να λέμε «για πάντα» για τίποτα, γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι θα συμβεί στο μέλλον .

Η ζωή είναι μια σειρά από στιγμιότυπα. Το έχετε σκεφτεί αυτό; Το γεγονός είναι, ότι η ζωή είναι μια εξερεύνηση και αξίζει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας προκειμένου να την απολαύσουμε.

Δέσποινα Βλάχου

Pin It on Pinterest