Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση που αισθανόμαστε όταν οι επιθυμίες και οι σκοποί μας εκπληρώνονται με επιτυχία.Δεν πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση,αλλά για στιγμές που μας γεμίζουν αισιοδοξία και μας πλημυρίζουν με το αίσθημα της πληρότητας.

Για κάποιους είναι  συνυφασμένη με υλική ευμάρεια,τις επίγειες απολαύσεις,την δόξα και τα κοινωνικά αξιώματα. Έτσι, όταν αυτά χαθούν, χάνεται και η ευτυχία τους.  Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία.  Η υγεία και η ποιότητα των προσωπικών σχέσεων είναι ισχυροί παράγοντες της ευτυχίας  και δυστυχώς  είναι τα δύο πιο συχνά πράγματα που οι άνθρωποι θυσιάζουν στην προσπάθειά τους για μεγαλύτερο πλούτο.  

 Οι άνθρωποι είναι σε θέση να συνθέσουν την ευτυχία. Πολλοί άνθρωποι κοιτάζουν  πέρα από τον εαυτό τους για την εκπλήρωση της.  Αλλά η αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας, όταν μάθουμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε.

 

Βήματα για μια καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή

– Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Οικονομικά, σωματικά και κοινωνικά, συγκρίνοντας τον εαυτό σας με τους άλλους είναι μια παγίδα.  Πάντα θα έχετε φίλους που έχουν περισσότερα χρήματα από εσάς,  που θα είναι πιο επιτυχημένοι στην καριέρα τους. Δώστε έμφαση στην δική σας ζωή,  στους δικούς σας στόχους.

-Αναπτύξτε  στενές σχέσεις. Άτομα με πέντε ή περισσότερους στενούς φίλους είναι πιο ικανά να περιγράψουν τον εαυτό τους ως ευχτυχισμένα από εκείνους με λιγότερες κοινωνικές συναναστροφές.

-Ναι στο σεξ. Η σεξουαλική επαφή , ειδικά με κάποιον που αγαπάς, κατατάσσεται ως κορυφαία πηγή της ευτυχίας. Μια μακροπρόθεσμη σχέση αγάπης δυναμώνει ακόμη περισσότερο με την υγιή και ικανοποιητική σωματική επαφή.

-Βάλτε την  άσκηση στην ζωή σας. Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της σωματικής υγείας και της ευτυχίας. Όποιος έχει βιώσει έναν σοβαρό τραυματισμό ή ασθένεια ξέρει ακριβώς πόσο συναισθηματικά καταστροφική μπορεί να είναι η σωματική αδράνεια.

– Αποκτήστε επαρκή ύπνο. Ο καλός ύπνος είναι ένα ουσιαστικό συστατικό της καλής υγείας. Όταν δεν είστε ξεκούραστοι, το σώμα σας και το μυαλό σας δεν λειτουργούν στο μέγιστο βαθμό με αποτέλεσμα η διάθεσή σας να υποφέρει.

– Ορίστε και επιδιώξτε στόχους.  Η συνεχής αυτο-βελτίωση κάνει τη ζωή πιο ικανοποιητική. Βρείτε μια ουσιαστική δουλειά. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν οτι η δουλειά είναι απλά μια δουλειά.  Η εκπλήρωση της εργασίας όμως είναι κάτι περισσότερο από αυτό – είναι ένα λειτούργημα . Μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να βρείτε την εργασία που σας ταιριάζει αλλά, όταν την βρείτε, μπορεί να προσθέσει περισσότερο νόημα στη ζωή σας.

–   Μην κολλάτε στο παρελθόν. Να επικεντρώνεστε στο παρόν (ή, ακόμα καλύτερα, στο μέλλον).Έτσι δεν επιτρέπετε  στο παρελθόν και τις πιθανόν κακές αναμνήσεις να ροκανίζουν την ευτυχία σας.

– Αγκαλιάστε την ρουτίνα.  Έρευνες δείχνουν ότι, αν και πιστεύουμε ότι θέλουμε ποικιλία στην ζωή μας, είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι με περιορισμένες επιλογές.  Η άνεση και η οικειότητα στην καθημερινότητα μας, όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση, μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους καθώς μας θωρακίζουν με  το αίσθημα της ασφάλειας.

-Να είστε ευγνώμονες. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσα πολλά βιβλία αυτοβοήθειας ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ασκηθούν επάνω στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Όταν είμαστε ευγνώμονες για τα πράγματα που έχουμε,  είναι λιγότερο πιθανό να τα θεωρούμε όλα δεδομένα και έτσι μαθαίνουμε να εκτιμούμε περισσότερα πράγματα. 

-Βοηθήστε τους άλλους. Ξανά και ξανά, οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο αλτρουισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε την ευτυχία σας. Σίγουρα, ο εθελοντισμός  βοηθά, καθώς μέσα απο την προσφορά αισθανόμαστε ζεστασιά που προκύπτει απο την συμπόνια,πνευματική ηρεμία και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση μας.

 Θυμηθείτε: Αληθινός πλούτος δεν είναι  τα χρήματα. Αληθινός πλούτος είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η καλή υγεία, και η συνέχης  αυτο-βελτίωση.

Δέσποινα Βλάχου

Pin It on Pinterest