Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αλλαγή στη σχέση είναι να αυξηθεί ο ρυθμός θετικών συμπεριφορών που ανταλλάσσουν οι σύντροφοι μεταξύ τους (Stuart, 1980).

Για πολλούς ο «πόλεμος» ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη φαντάζει αιώνιος, ατελής και φυσικά αναπόφευκτος. Από την άλλη πάλι, λίγο πολύ όλοι μας επιδιώκουμε να μπλεχτούμε σε αυτόν τον «πόλεμο», να έχουμε μια σχέση, και αυτό συμβαίνει ουκ ολίγες φορές στη ζωή μας. Τελικά είναι πόλεμος;

Η δυσκολία στην επικοινωνία είναι η πιο επιζήμια για την πορεία της σχέσης. «Χρειαζόμαστε καλύτερη επικοινωνία», «Θέλω ο/η σύντροφός μου να με καταλαβαίνει και να συμφωνεί μαζί μου χωρίς να κάνει τα δικά του/της» είναι μερικά  – ίσως τα πιο συνήθη – αιτήματα με τα οποία τα ζευγάρια απευθύνονται στους ειδικούς. Για να είμαστε ειλικρινείς οι περισσότεροι από εμάς αν δεν τα έχουμε πει, τότε σίγουρα τα έχουμε σκεφτεί για τον/την σύντροφό μας.

Καλή επικοινωνία δεν συνεπάγεται και αυτόματα συμφωνία

Στην ουσία καλή επικοινωνία σημαίνει μια συζήτηση όπου εναλλάσσονται διαδοχικά οι ρόλοι του πομπού και του δέκτη. Δηλαδή όταν διαδοχικά παίρνουμε το ρόλο του ακροατή και του ομιλητή. Εδώ η λέξη κλειδί είναι η ακρόαση. Με το να ακούμε τον/την σ;yντροφo μας βοηθάμε στο να εδραιωθεί μια αμοιβαία κατανόηση και γιατί όχι να υπάρξει αμοιβαία λύση προβλημάτων ακόμη και όταν υπάρχει ασυμφωνία απόψεων. Αυτό θα συμβεί όταν η συζήτηση αποτελεί μια διαδικασία όπου θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος και όχι μια διαμάχη δύναμης, επιβολής και λεκτικών αναμετρήσεων. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εξασκηθούμε στην λειτουργική επικοινωνία και στην εναλλαγή των δύο αυτών ρόλων.

Βέβαια η εξάσκηση και η εφαρμογή της λειτουργικής επικοινωνίας δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Το να παρακολουθούμε την άποψη του/της συντρόφου μας είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, ταυτόχρονα όμως μπορεί να γίνει αρκετή δύσκολη, καθώς όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να ερμηνεύουν τις καταστάσεις με τρόπο τέτοιο που εξυπηρετεί τους ίδιους. Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που μειώνουν την αποτελεσματικότητα της παραγωγικής επικοινωνίας (ή αυξάνουν την τάση μας για την προς όφελός μας ερμηνεία των καταστάσεων).

  • Το έντονο συναίσθημα
  • Οι παρεμβαλλόμενες αντιλήψεις
  • Οι διαπροσωπικές δυσκολίες

Τα περισσότερα ζευγάρια είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουν όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο αισθάνονται εκείνη τη στιγμή έντονο θυμό, άγχος και στεναχώρια. Όταν τα μέλη του ζευγαριού βρίσκονται σε κατάσταση έντονου θυμού, για παράδειγμα, δεν είναι ρεαλιστικό άρα και τόσο αναμενόμενο να ολοκληρώσουν την επικοινωνία τους. Χρειάζεται λοιπόν να “πέσει” η ένταση του συναισθήματος για να ολοκληρωθεί ή, πολλές φορές, να ξεκινήσει η συζήτηση.

Το γεγονός ότι δύο άνθρωποι έχουν μια στενή σχέση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μοιράζονται και τις ίδιες αντιλήψεις

Πολλές φορές τα μέλη ενός ζευγαριού έρχονται αντιμέτωποι με τις πεποιθήσεις τόσο των ίδιων όσο και των συντρόφων τους. Βασικές μας πεποιθήσεις μπορεί να “σαμποτάρουν” τη λειτουργική επικοινωνία. Για παράδειγμα εάν κάποιος φοβάται πολύ την αλλαγή ή έχει μάθει να “μην ανέχεται πολλά” τότε δυσχεραίνεται η προσπάθειά του τόσο να κατανοήσει τον σύντροφό του όσο και να γίνει κατανοητός/ή. Στην ουσία κάποιες από τις βασικές μας πεποιθήσεις, οι οποίες μπορεί και να αποτελούν δομικά στοιχεία της προσωπικότητάς, μας μπορούν να πυροδοτήσουν μια σειρά σκέψεων και ερμηνειών για δεδομένες καταστάσεις που θα τις εξηγούν βάσει αυτών που έχουμε μάθει να πιστεύουμε.

Καθώς και δύο σύντροφοι διαμαρτύρονται για την αποσύνδεση, επιτίθενται και κατηγορούν ο ένας τον άλλο, ψάχνοντας να  ονοματίσουν τον «κακό της σχέσης»  – με κυρίαρχη την εσωτερική ανάγκη της αυτο-προστασίας. Έτσι, αυτό έχει ως συνέπεια το πάγωμα και την φυγή. Αυτό το μοτίβο που στήνεται είναι σιωπηλό. Το ζευγάρι είναι παγωμένο και σε άρνηση. Με την προσκόλληση έρχεται εν τέλει και η φυγή. Η συναισθηματική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο και υπάρχει μια αίσθηση απόγνωσης καθώς όλα αυτά τα μοτίβα σχετίζονται με τον πανικό.

Με την πρακτική της ψυχοενέργειας μπορείς να φέρεις κοντά σου τον/την αγαπημένο/η σου και να δώσεις στην σχέση σου την δύναμη που της λείπει.

Αστρολόγος Δέσποινα Βλάχου 

Τηλ.Επικοινωνίας 2102512400-2106892268 Κιν.6977404166

Pin It on Pinterest