love sexuality mariage

Έντονη αγάπη, σεξουαλική επιθυμία και μακροχρόνια δέσμευση.

Το τρίπτυχο μια ρομαντικής σχέσης – έντονη αγάπη, σεξουαλική επιθυμία και μακροχρόνια δέσμευση – μπορεί να φαίνεται άπιαστο, αλλά δεν είναι τόσο ασυνήθιστο ή ανέφικτο σε γάμους..

“Γεννιόμαστε με αγάπη,” γράφει ο ανθρωπολόγος και συγγραφέας Helen Fisher . “Αυτή η αίσθηση της χαράς που ονομάζουμε ρομαντική αγάπη είναι βαθιά ριζωμένη στον εγκέφαλό μας.”

Αλλά μπορεί να διαρκέσει;

Η επιστήμη μας λέει ότι η ρομαντική αγάπη μπορεί να διαρκέσει – και περισσότερο από ό, τι συχνά πιστεύουν κάποιοι. Ως κουλτούρα, έχουμε την τάση να είμαστε αρκετά κυνικοί σχετικά με την προοπτική μιας ρομαντικής αγάπης και αυτο γιατί περίπου το 50 τοις εκατό των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο

Σε μακροχρόνιες σχέσεις που έχουν πετύχει, ο ρομαντισμός τείνει να εξασθενίσει σε συντροφικότητα και η αγάπη μοιάζει περισσότερο με φιλία παρά με εκείνη που υπήρχε αρχικά ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ο ρομαντισμός είναι απαραίτητο συστατικό ενός επιτυχημένου γάμου. 91 τοις εκατό των γυναικών και 86 τοις εκατό των ανδρών ανέφερουν ότι δεν θα παντρευόντουσταν κάποιον, ακόμα και αν διαθέτε ποιότητα και μόρφωση, αν δεν τον ερωτευόντουσταν.

Πέρα από τον πόθο και την εμμονή στα πρώτα στάδια της αγάπης,ρομαντισμός μπορεί και υπάρχει συχνά σε μακροχρόνιους γάμους και αυτό συσχετίζεται με την οικογενειακή ικανοποίηση, την ατομική ευημερία και την αυτο- αυτοεκτίμηση.

Παρόλο που η επιστήμη μας έχει δώσει κάποια εικόνα σχετικά με τη φύση της αγάπης και τις ρομαντικές σχέσεις, στον βασικό τομέα της ανθρώπινης ύπαρξης παραμένουν ένα μυστήριο. Η αγάπη, ιδιαίτερα η μακροχρόνια, είναι ένας από τους “πιο μελετημένους και λιγότερο κατανοητούς τομείς στην ψυχολογία.”

Παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροχρόνια ρομαντική αγάπη.

Δια βίου ειδύλλιο. ΕΙΝΑΙ δυνατό.

Παρά τα υψηλά ποσοστά των διαζυγίων, της απιστίας και της οικογενειακής δυσαρέσκειας, δεν είναι όλα απελπιστικά, στην πραγματικότητα. Μια μελέτη το 2012 έδειξε ότι απο τα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί εδώ και μια δεκαετία, το 40 τοις εκατό δηλώνει ότι ήταν “πολύ έντονη η αγάπη τους.” Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των ζευγαριών που ήταν παντρεμένα 30 χρόνια ή περισσότερο, το 40 τοις εκατό των γυναικών και το 35 τοις εκατό των ανδρών αναφέρουν ότι ο ρομαντισμός και η αγάπη μεγαλώνει στο πέρασμα των χρόνων.

Η διατήρηση της ρομαντικής αγάπης κατά τη διάρκεια πολλών ετών, έχει μια θετική επίδραση στην λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία καταλαβαίνει και συνεχίζει να επιδιώκει τον ρομαντισμό ως μια συμπεριφορά που θερίζει γνωστικές ανταμοιβές, σύμφωνα με την θετική ψυχολογία.Οι ανταμοιβές μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση του άγχους και στρες, τα συναισθήματα της ασφάλειας, μια κατάσταση ηρεμίας και το αίσθημα της ένωσης με έναν άλλον άνθρωπο.”

Τύφλος Έρωτας

Όταν ερωτευόμαστε κάποιον, έχουμε την τάση να λατρεύουμε το έδαφος που περπατά και να τον βλέπουμε ως το πιο ελκυστικό, πιο έξυπνο και ολοκληρωμένο άτομο στον κόσμο. Και ενώ θα μπορούσε μετά από μήνες και χρόνια αυτό να εξασθενήσει, η διατηρηση της αίσθησης αυτής , είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για την μακρόχρονη σχέση.

Νέες δραστηριότητες και κοινά ενδιαφέροντα

Η πλήξη μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την συντροφική αγάπη, και τα επιτυχήμένα ζευγάρια βρίσκουν τρόπους για να κρατήσούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους.

Ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που βιώνουν την πιο έντονη αγάπη είναι αυτά που βιώνουν όχι μόνο μια ισχυρή σωματική και συναισθηματική έλξη, αλλά και που απολαμβάνουν να συμμετέχουν σε νέες ή δύσκολες δραστηριότητες από κοινού.

Πάθος για την ζωή

Το ισχυρό πάθος για τη ζωή μπορεί να βοηθήσει να διατηρήθεί το πάθος σε μια δια βίου ρομαντική σχέση. Τα άτομα που δείχνουν ενθουσιασμό για όλα αυτά που η ζωή έχει να τους προσφέρει είναι πιο πιθανό να βρουν την επιτυχία στις σχέσεις τους.

Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν την καθημερινή τους ζωή με όρεξη και έντονη συγκίνηση φαίνεται να μεταφέρουν αυτά τα έντονα συναισθήματα για τη ζωή στην αγάπη τους.

Η αγάπη είναι τόσο απαραίτητη στο μυαλό και το κορμί μας όπως το οξυγόνο. Όσο περισσότερο αγαπάμε και αγαπιόμαστε τόσο πιο υγιείς θα είμαστε οργανικά και συναισθηματικά. Οι πιο πολλοί άνθρωποι είναι εστιασμένοι τόσο στον εαυτό τους ώστε δεν επιτρέπουν να μάθουν να αγαπούν. Η αγάπη δεν περνά έξω από το παράθυρό μας.. Για να κερδίσουμε την αγάπη και να την κρατήσουμε χρειάζεται να είμαστε ενεργοί…

Pin It on Pinterest